Eerlijk delen

Ruzie om snoep of speelgoed, elkaar in de haren zitten terwijl het net zo gezellig was en jaloers omdat de ander een leuk feestje heeft. Herkenbaar? De dynamiek tussen kinderen in hetzelfde gezin blijft een boeiend onderwerp. Ouders van Nu maakte er een heel dossier over!

En wat lezen we dan? Dat samen een beetje ruzie maken juist heel goed is voor de ontwikkeling van je kind, omdat het thuis een veilige plek is om deze emoties te oefenen. Handig als je op het schoolplein ook een keertje voor jezelf moet opkomen. En als er kinderen komen spelen, dan doen die ook niet allemaal wat jij wilt. Heerlijk dus om je daarna af te reageren op je broertje of zusje, die – zoals altijd – een betrouwbaar en voorspelbaar doelwit is. Als het maar niet te fysiek wordt, want pijn doen mag natuurlijk niet.

Grappig is dat de rangorde in het gezin heel bepalend is voor het latere leven van je kind. Zo wordt het oudste kind een goede manager, leert de middelste perfect onderhandelen en gaat de jongste erop uit als avonturier. Stippel de carrière dus maar vast uit!

Op de website van Ouders van Nu vind je heel veel opvoed- en kindertips, van zwangerschap tot schoolkind. Met een forum en heel veel ‘mamaclubs’, waar je kennis kunt maken met moeders van kinderen in dezelfde leeftijd.