In geuren en kleuren

Welke stoffen zitten er eigenlijk allemaal in ons eten? Van luizen tot flamingoveren… De Consumentenbond zocht het uit – je leest het in de Minigids. 

Overal zitten conserveermiddelen in: in garnalen, vlees, gedroogde vruchten, gesneden aardappelen… Om bruinkleuring tegen te gaan of de houdbaarheid te verlengen. En die stoffen (zoals sulfiet en nitriet) zijn niet erg gezond, weten beleidsmakers en wetenschappers. Toch worden ze toegestaan; voedselbederf is namelijk nog veel schadelijker voor de volksgezondheid dan deze conserveermiddelen, mits in een lage dosering.

Inmiddels weten veel voedselproducenten dat het ook anders kan. Azijn, citroenzuur, melkzuur – maar ook zout en suiker – zijn prima natuurlijke voedselbeschermers. In veel biologische producten mogen ook geen onnatuurlijke toevoegingen zitten. Zo weet je in de biowinkel altijd zeker dat je iets koopt dat veilig en gezond is. Voor strikte vegetariërs kunnen de onzichtbare toevoegingen helemaal een last zijn: de rode kleurstof van de cochenilleluizen blijkt in heel veel producten te worden gebruikt.

De Consumentenbond Minigids zet alle feiten op een rij. Helder en doortastend, zoals we van de organisatie gewend zijn. Je staat de volgende keer toch anders in de supermarkt, als je hebt gelezen wat we ongemerkt allemaal binnenkrijgen…