Let it snow!

Wat een prachtig na-Kerst wintergevoel: het sneeuwt! En om de sfeer compleet te maken, ontvangt Moniek het bordje ‘Winterpret’. Haar inzending voor de winactie – een sinaasappelsneeuwmannenshake – is wel heel toepasselijk!

Wat is jullie favoriete winterkostje, vroeg ik me af. Ruim 40 inzenders wilden dit met me delen: zo leuk! Ook heel erg bedankt voor alle (onverwachte!) lekkere recepten, daar ga ik zeker mijn voordeel mee doen deze winter.

Met stip op 1: boerenkool met worst. Héél lekker vind ik dat. Erwtensoep en zuurkool zijn ook populair, net als andere stamppotten zoals spruitjesstamp, andijviestamp en wortelstamp.

Mooi om te lezen: veel mensen hebben speciale winterherinneringen, die terug te voeren zijn op verjaardagen, schoonvaders, moeders, opa’s – met bijbehorende kostjes, zoals husseflussie (?), spinazieknakworsttaart (!), ‘supersoep’ of friet met spiegelei. Heel bijzonder!

Natuurlijk eten we in de winter ook graag hachee, stoofpeertjes, stoofpotjes met wild, alles met pompoen, rode kool met appeltjes en zelfgemaakte appelmoes. Ik krijg meteen weer trek, ook al zijn de kerstdagen net voorbij. Nu maar hopen dat de kinderen het ook lekker vinden – want het eten gaat er wel makkelijker in met zo’n gezellig bordje, dachten jullie. En terecht!

Nog eentje dan: de toetjes en zoete tussendoortjes. Ook die staan garant voor een bijzondere winter- of Kerstsfeer. Ik droomde weg bij jullie beschrijvingen van omelet Sibérienne, pannenkoek met spek en appel, oliebollen en warme chocomel met slagroom.

De winter is fantastisch, vind je niet?

sneeuw